keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Jojojen kauden aloitus


Tänä vuonna pidimme joukkueenjohtajien kauden aloituskoulutuksen ravintola Fransmannin kabinetissa. Näin saimme mukavasti yhdistettyä jojo-asioiden läpikäymisen vapaamuotoiseen tutustumis- ja illallistuokioon. Mukana oli sekä vanhoja jojo-konkareita että uusia mukavia tuttavuuksia innokkaina jakamassa ja kuuntelemassa vinkkejä kauden varrella hyödynnettäviksi.

Joskus kuulee kysyttävän, ”Mikä se jojo oikein on ja mitä se tekee?” JSA:n Toimintakäsikirjan mukaan joukkueenjohtajat, eli jojot, ovat joukkueen toiminnassa auttavia vapaaehtoistoimijoita. Jojo voi olla esimerkiksi joukkueessa harjoittelevan harrastajan vanhempi, tai muu joukkueen
toiminnasta kiinnostunut aikuinen. Joukkueenjohtajat kullekin joukkueelle valitsee joukkueen valmentajat.

Joukkueenjohtajien toimenkuva on monimuotoinen ja se muokkautuu aina kunkin joukkueen tarpeiden mukaan. Joukkueenjohtajan  tehtävässä  tärkeintä  on  tehdä  yhteistyötä  valmentajien  kanssa  ja  keskustella  heidän kanssaan vastuunjaosta ja kunkin valmentajan ja joukkueenjohtajan roolista joukkueen johtotiimissä. Eri joukkueissa tehtävät siis ovat hyvin erilaisia, riippuen harrastajien ikäjakaumasta ja kilpatasosta. Porukalla oli kuitenkin hyvä käydä yhteisesti läpi jojon yleistä tehtäväkenttää ja vastuualueita. 

Jojon vastuisiin kuuluu joukkueen toiminnasta ja raha-asioista huolehtiminen yhteistyössä valmentajien kanssa sekä joukkueen jäsenten ja vanhempien tiedottaminen. Edellä mainittujen ohella yksi jojon tärkeimmistä vastuista on olla selvillä joukkueen kuulumisista ja tapahtumista, toimien joukkueen luotettuna aikuisena – apuna sekä valmentajille että tytöille.  Arjessa jojon tehtäviin kuuluu esim. treenien seurailua, joukkuevaatteiden tilausta, talkoiden ja varainkeruun koordinointia sekä kuulumisten viestittelyä koteihin. Kisakaudella jojo huolehtii kisailmoittautumisista, kisapukujen huollosta sekä kisareissujen onnistumisesta esim. ruokailujen, majoittumisjärjestelyiden ja aikataulujen suhteen. Ja mikä tärkeintä, jojo on joukkueen tukena sekä riemuitsemassa onnistumisista että tukemassa heikompina hetkinä. Urheilussa kun kaikki on mahdollista.

Vaikka ”jojoilu” vaatii etenkin SM-joukkueissa paljon aikaa ja perehtymistä tehtäviin, se tarjoaa myös erittäin antoisan ja mielenkiintoisen mahdollisuuden kurkistaa lajin hienouksiin hieman syvemmälle sekä kokea SUURIA tunteita. Paras tapa perehtyä jojotoimintaan on olla aktiivisesti ja monipuolisesti mukana oman joukkueen toiminnassa ja seuran tapahtumissa. Jokainen jojo hyödyntää tässä kunniatehtävässä toimiessaan omia vahvuuksiaan, mutta yhden asian haluaisin nostaa tärkeimmäksi vastuutehtäväksi: joukkueen kommunikaation toimivuudesta huolehtiminen – tilanteessa kuin tilanteessa – on hyvän yhteishengen avain ja sen merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa!

Kaikki jojo-koulutuksen materiaalit ohjeistuksineen löytyvät myClubista ja kaikissa jojoiluun liittyvissä asioissa voitte olla ilomielin yhteydessä allekirjoittaneeseen!

Kirsi K.
Venus-jojo
Halituksen jäsen, Jojo-toiminnan vastaava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti